Text: redakce Gault&Millau Česko a Gault&Millau Chorvatsko
Plánujete letní dovolenou v Chorvatsku a ještě zvažujete, kam přesně se vydáte? Co třeba jet někam, kde bude kvalitní restaurace, která vám zaručeně zpříjemní teplé letní večery s rodinou či přáteli, nabídne vynikající jídlo na nejvyšší úrovni a samozřejmě luxusní nabídku vín? V tom případě pro vás máme skvělý tip.
Pojďte s námi objevovat nejlepší restaurace v pěti chorvatských destinacích, které se mohou pyšnit čtyřmi čepicemi udělenými inspektory Gault&Millau, a proměňte svou dovolenou v nezapomenutelný zážitek
360
Dubrovník
17,5/20 bodů Gault&Millau
Večeře v této restauraci je zárukou kvality: prostředí, obsluha, gastronomie i vinný lístek, vše je zde vynikající. Místní terasa nabízí pohádkový výhled na starý přístav, pevnost sv. Ivana a ostrůvek Lokrum.
Šéfkuchař Marijo Curić – rodák z Dubrovníku – a jeho téměř šedesátičlenný tým vám dokáží, že se budete cítit výjimečně od okamžiku, kdy vstoupíte do restaurace, až do okamžiku, než z ní odejdete. Šéfkuchař Curić vaří pouze z lokálních surovin, všechna jeho jídla jsou inspirována chutěmi Středomoří, zejména oblastí Dubrovníku.
Místní tradice a francouzské techniky přípravy jídel jsou zde v naprostém souladu a na talíři působí vše precizně a sofistikovaně, bez zbytečných detailů. Každému jídlu dominuje jedna potravina nezatížená nadbytečnými přílohami a kořením. Rozhodně byste neměli vynechat tatarák z hřebenatky podávaný s yuzu gelem a estragonovým olejem.
Nabídka vín pak zahrnuje téměř 500 etiket z nejvýznamnějších vinařských oblastí světa a ochutnat zde můžete až 70 druhů rozlévaných vín. V sezóně je restaurace velmi vytížená a je dobré si dopředu udělat rezervaci.
Monte
Rovinj
17,5/20 bodů Gault&Millau
Monte by neměl vynechat žádný milovník vysoké gastronomie. Této elegantní rodinné restauraci kralují kulinářské výtvory šéfkuchaře Danijela Đekiće v tandemu s jeho ženou Tjitske, která restauraci s velkým šarmem provozuje.
Monte má od začátku tři typy degustačních menu, a to Červené, Zelené a Modré. Ty se mění v závislosti na ročních obdobích a zásobách potravin, které si obstarávají od malých výrobců a místních rybářů. Červené – Red Homarus – je založeno na páře, Zelené – Green Botanica – je vegetariánské menu postavené na zelenině, divokých bylinkách a mléčných výrobcích. Modré – Blue Futura – obsahuje ty nejlepší produkty z celého Chorvatska.
Každé menu se skládá ze šesti chodů, jídla jsou moderní a inovativní. Na talíři se před vámi objeví třeba kaviár osetra z delty Dunaje, prášek Bottarga, tuřín, emulze z mořského ježka, syrové kvarnerské krevety, černá ústřice katsu, baby sépie, sardelový krém nebo odtučněná kachní prsa.
Největší výzvou je si v Monte vybrat mezi množstvím lákavých pokrmů. Profesionální tým restaurace vám však pomůže a poradí i s párováním vína. Určitě si rezervujte místo s dostatečným předstihem.
Pelegrini
Šibenik
17,5/20 bodů Gault&Millau
Vítejte na terase restaurace s úchvatným výhledem na katedrálu v Šibeniku. Zažijete zde umami a prožijete nezapomenutelný zážitek dalmatské kuchyně pod rukama slavného chorvatského šéfkuchaře Rudiho Šefana.
O každý segment, od prezentace jídla a vína až po obsluhu a prostření stolu, se stará speciální číšník. A ten možná bude trvat na tom, abyste vyzkoušeli vařené stehno z chobotnice, které se pak griluje spolu s krabem. Pod křupavou kůrkou se skrývá měkký vnitřek s rapsodií chutí.
Pokud si vyberete degustační menu o čtyř chodech, očekávejte cizrnu, červenou řepu, kachní paštiku, krabí jarní fazole a kávové mléko. Před prvním chodem začnete drobnými chutnými sousty jako například salátem z chobotnice, smaženou sardelou, burgerem s krevetami a paštikou s nakládaným kaparovým listem na krekru z dýňové mouky.
Všechny pokrmy jsou tady ideálním spojením tradice a moderního přístupu k vaření, což dokazuje i smažený malý krab na česnekové majonéze s jarními fazolkami a starou výživnou vikví, která téměř vymizela z jídelníčku Dalmácie. K pokrmům si můžete vybrat ze široké nabídky vín. Pelegrini je rájem pro fanoušky prvotřídního jídla. Rezervujte si stůl včas.
Nebo
Rijeka
17/20 bodů Gault&Millau
Restaurace Nebo se vznáší na obloze – pohled na kvarnerské brány, ostrovy a pobřeží vám vyrazí dech. Měli byste přijít ve dne, protože kouzlo se dostaví, když se rozsvítí světla a panoramatická okna se promění v zrcadla. Velmi elegantní prostředí zde vytváří harmonii s duchem, typem pokrmů, způsobem, jakým jsou navrženy, provedeny a podávány.
Vše je dovedeno k dokonalosti – design, porcelán, sklenice, ze kterých pijete ta nejlepší chorvatská a mezinárodní vína, skladba jídelního lístku, obsluha vynikajících a nevtíravých číšníků, vynikající someliér. A také špičkový šéfkuchař – mladý Deni Srdoč. Zážitek začíná uvítáním na baru a podáním amuse bouche s nejdůležitějšími potravinami pěti chorvatských regionů.
Skvěle naservírované občerstvení s velmi zajímavými příchutěmi – tak malé, že je ve vteřině spláchnete sektem, jsou milým pozdravem z kuchyně. Vybírat můžete z degustačního menu o 7 nebo 11 chodech, s víny doprovázejícími každý chod. Jídelníček je vrstvený a obměňovaný čtyřikrát ročně.
Ochutnáte tady třeba cherry rajčata s istrijským sýrem Veli Jože, mořskými řasami a špetkou česneku, výborně dochucený bonito tatarák s mořským mangoldem, kapary a křupavými krekry z červené řepy. Pečený meloun na kefíru s bílou čokoládou a bazalkovým sorbetem pak vystřídají malé petit feurs, které jsou třešničkou na dortu kulinářského umění Srdoče a jeho týmu.
NAV
Zagreb
17,5/20 bodů Gault&Millau
Jak by řekli britští géniové z Monty Python: A teď něco úplně jiného. Restaurace NAV, která se nachází v centru Záhřebu, je jedním z nejoriginálnějších míst na chorvatské gastronomické scéně, kde šéfkuchař Tvrtko Šakota připravuje tradiční chorvatská jídla ve velmi atraktivních, moderních a komplexních verzích.
Prostor ve stylu japonského minimalismu s teplem obývacího pokoje a otevřené kuchyně se vymyká běžným pravidlům fine diningu, zároveň ale zdůrazňuje silný autorský punc haute cuisine. NAV je totiž kombinací restaurace a kulinářské laboratoře, kde si může pouze 12 hostů najednou vychutnat degustační menu, které se mění prakticky denně, protože je závislé na mikrosezónních surovinách z biodynamického pěstování.
Najdete tady třeba celerové ravioli na dýni s ořechovým karamelem nebo filet z mořského vlka obohaceného o bohatý rybí vývar, fíkovou pusinku a prášek z fíkových listů. Restaurace si zakládá na takzvaném vaření bez odpadu, kdy se například zbytky ryby promění v čistou rybí polévku a slanou verzi rybího churros.
Jít do NAV je jako navštívit galerii umění. Originální gastronomický zážitek šéfkuchaře, který myslí globálně, ale vaří velmi lokálně. Hédonismus zahalený do hávu umění a patiny starožitného nádobí. Jídlo je emoce a NAV nabízí tuto kouzelnou ingredienci v neomezeném množství.