Kam za nejlepší gastronomií v Chorvatsku?

Kam za nejlepší gastronomií v Chorvatsku?

Article

May 6, 2024

Text: redakce Gault&Millau Česko a Gault&Millau Chorvatsko

Plánujete letní dovolenou v Chorvatsku a ještě zvažujete, kam přesně se vydáte? Co třeba jet někam, kde bude kvalitní restaurace, která vám zaručeně zpříjemní teplé letní večery s rodinou či přáteli, nabídne vynikající jídlo na nejvyšší úrovni a samozřejmě luxusní nabídku vín? V tom případě pro vás máme skvělý tip.

Pojďte s námi objevovat nejlepší restaurace v pěti chorvatských destinacích, které se mohou pyšnit čtyřmi čepicemi udělenými inspektory Gault&Millau, a proměňte svou dovolenou v nezapomenutelný zážitek

360

Dubrovník

17,5/20 bodů Gault&Millau

Večeře v této restauraci je zárukou kvality: prostředí, obsluha, gastronomie i vinný lístek, vše je zde vynikající. Místní terasa nabízí pohádkový výhled na starý přístav, pevnost sv. Ivana a ostrůvek Lokrum.

Šéfkuchař Marijo Curić – rodák z Dubrovníku – a jeho téměř šedesátičlenný tým vám dokáží, že se budete cítit výjimečně od okamžiku, kdy vstoupíte do restaurace, až do okamžiku, než z ní odejdete. Šéfkuchař Curić vaří pouze z lokálních surovin, všechna jeho jídla jsou inspirována chutěmi Středomoří, zejména oblastí Dubrovníku.

Místní tradice a francouzské techniky přípravy jídel jsou zde v naprostém souladu a na talíři působí vše precizně a sofistikovaně, bez zbytečných detailů. Každému jídlu dominuje jedna potravina nezatížená nadbytečnými přílohami a kořením. Rozhodně byste neměli vynechat tatarák z hřebenatky podávaný s yuzu gelem a estragonovým olejem.

Nabídka vín pak zahrnuje téměř 500 etiket z nejvýznamnějších vinařských oblastí světa a ochutnat zde můžete až 70 druhů rozlévaných vín. V sezóně je restaurace velmi vytížená a je dobré si dopředu udělat rezervaci.

Monte

Rovinj

17,5/20 bodů Gault&Millau

Monte by neměl vynechat žádný milovník vysoké gastronomie. Této elegantní rodinné restauraci kralují kulinářské výtvory šéfkuchaře Danijela Đekiće v tandemu s jeho ženou Tjitske, která restauraci s velkým šarmem provozuje.

Monte má od začátku tři typy degustačních menu, a to Červené, Zelené a Modré. Ty se mění v závislosti na ročních obdobích a zásobách potravin, které si obstarávají od malých výrobců a místních rybářů. Červené – Red Homarus – je založeno na páře, Zelené – Green Botanica – je vegetariánské menu postavené na zelenině, divokých bylinkách a mléčných výrobcích. Modré – Blue Futura – obsahuje ty nejlepší produkty z celého Chorvatska.

Každé menu se skládá ze šesti chodů, jídla jsou moderní a inovativní. Na talíři se před vámi objeví třeba kaviár osetra z delty Dunaje, prášek Bottarga, tuřín, emulze z mořského ježka, syrové kvarnerské krevety, černá ústřice katsu, baby sépie, sardelový krém nebo odtučněná kachní prsa.

Největší výzvou je si v Monte vybrat mezi množstvím lákavých pokrmů. Profesionální tým restaurace vám však pomůže a poradí i s párováním vína. Určitě si rezervujte místo s dostatečným předstihem.

Pelegrini

Šibenik

17,5/20 bodů Gault&Millau

Vítejte na terase restaurace s úchvatným výhledem na katedrálu v Šibeniku. Zažijete zde umami a prožijete nezapomenutelný zážitek dalmatské kuchyně pod rukama slavného chorvatského šéfkuchaře Rudiho Šefana.  

O každý segment, od prezentace jídla a vína až po obsluhu a prostření stolu, se stará speciální číšník. A ten možná bude trvat na tom, abyste vyzkoušeli vařené stehno z chobotnice, které se pak griluje spolu s krabem. Pod křupavou kůrkou se skrývá měkký vnitřek s rapsodií chutí.

Pokud si vyberete degustační menu o čtyř chodech, očekávejte cizrnu, červenou řepu, kachní paštiku, krabí jarní fazole a kávové mléko. Před prvním chodem začnete drobnými chutnými sousty jako například salátem z chobotnice, smaženou sardelou, burgerem s krevetami a paštikou s nakládaným kaparovým listem na krekru z dýňové mouky.

Všechny pokrmy jsou tady ideálním spojením tradice a moderního přístupu k vaření, což dokazuje i smažený malý krab na česnekové majonéze s jarními fazolkami a starou výživnou vikví, která téměř vymizela z jídelníčku Dalmácie. K pokrmům si můžete vybrat ze široké nabídky vín. Pelegrini je rájem pro fanoušky prvotřídního jídla. Rezervujte si stůl včas.

Nebo

Rijeka

17/20 bodů Gault&Millau

Restaurace Nebo se vznáší na obloze – pohled na kvarnerské brány, ostrovy a pobřeží vám vyrazí dech. Měli byste přijít ve dne, protože kouzlo se dostaví, když se rozsvítí světla a panoramatická okna se promění v zrcadla. Velmi elegantní prostředí zde vytváří harmonii s duchem, typem pokrmů, způsobem, jakým jsou navrženy, provedeny a podávány.

Vše je dovedeno k dokonalosti – design, porcelán, sklenice, ze kterých pijete ta nejlepší chorvatská a mezinárodní vína, skladba jídelního lístku, obsluha vynikajících a nevtíravých číšníků, vynikající someliér. A také špičkový šéfkuchař – mladý Deni Srdoč. Zážitek začíná uvítáním na baru a podáním amuse bouche s nejdůležitějšími potravinami pěti chorvatských regionů.

Skvěle naservírované občerstvení s velmi zajímavými příchutěmi – tak malé, že je ve vteřině spláchnete sektem, jsou milým pozdravem z kuchyně. Vybírat můžete z degustačního menu o 7 nebo 11 chodech, s víny doprovázejícími každý chod. Jídelníček je vrstvený a obměňovaný čtyřikrát ročně.

Ochutnáte tady třeba cherry rajčata s istrijským sýrem Veli Jože, mořskými řasami a špetkou česneku, výborně dochucený bonito tatarák s mořským mangoldem, kapary a křupavými krekry z červené řepy. Pečený meloun na kefíru s bílou čokoládou a bazalkovým sorbetem pak vystřídají malé petit feurs, které jsou třešničkou na dortu kulinářského umění Srdoče a jeho týmu.

NAV

Zagreb

17,5/20 bodů Gault&Millau

Jak by řekli britští géniové z Monty Python: A teď něco úplně jiného. Restaurace NAV, která se nachází v centru Záhřebu, je jedním z nejoriginálnějších míst na chorvatské gastronomické scéně, kde šéfkuchař Tvrtko Šakota připravuje tradiční chorvatská jídla ve velmi atraktivních, moderních a komplexních verzích.

Prostor ve stylu japonského minimalismu s teplem obývacího pokoje a otevřené kuchyně se vymyká běžným pravidlům fine diningu, zároveň ale zdůrazňuje silný autorský punc haute cuisine. NAV je totiž kombinací restaurace a kulinářské laboratoře, kde si může pouze 12 hostů najednou vychutnat degustační menu, které se mění prakticky denně, protože je závislé na mikrosezónních surovinách z biodynamického pěstování.

Najdete tady třeba celerové ravioli na dýni s ořechovým karamelem nebo filet z mořského vlka obohaceného o bohatý rybí vývar, fíkovou pusinku a prášek z fíkových listů. Restaurace si zakládá na takzvaném vaření bez odpadu, kdy se například zbytky ryby promění v čistou rybí polévku a slanou verzi rybího churros.

Jít do NAV je jako navštívit galerii umění. Originální gastronomický zážitek šéfkuchaře, který myslí globálně, ale vaří velmi lokálně. Hédonismus zahalený do hávu umění a patiny starožitného nádobí. Jídlo je emoce a NAV nabízí tuto kouzelnou ingredienci v neomezeném množství.

This website uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.

Allow all
Reject all
Customize

Cookie customization