Konfitovaný candát s bezovým podmáslím podle Bratrs 

Konfitovaný candát s bezovým podmáslím podle Bratrs 

Recepty

1. července 2025

Poslední květnový víkend se v rámci FRESH festivalu v Brně konal Gault&Millau POP Battle, ve kterém se proti sobě utkala dvě brněnská bistra BratrsBango s úkolem připravit tříchodové fine diningové menu. V napínavém souboji zvítězili šéfkuchaři z Bratrs a odhalili nám svůj vítězný hlavní chod – candáta konfitovaného v bylinkovém ghí, podmáslí infuzované černým bezem, estragonový koji olej, smažené brambory s celerovou solí a sušený žloutek. 

Ingredience:

300 g candáta 
100 g másla 
10 g tymiánu 
10 g česneku 
30 g cibule 
bobkový list 
150 g podmáslí 
50 g bezových květů 
30 g másla 
30 g šalotky 
50 ml bílého vína (Planiny – Sylvánské zelené) 
20 ml verjusu 
sůl
80 g bramborových hranolků
2 g celerové soli 
100 g zeleného chřestu 
1 ks sušeného žloutku 
bezové kapary 
microgreens 
koji estragonový olej

Do másla přidáme koření a čerstvé bylinky a přepustíme. Poté do něj vložíme filet candáta a necháme ho 90 minut zahřívat na 50 °C. Mezitím naložíme čerstvé květy bezu do smetany, šalotku svaříme s vínem, přecedíme a zašleháme s přepuštěným máslem, bezovou smetanou, podmáslím a verjusem. 

Brambory nakrájíme na tenké julienne, důkladně osušíme a osmažíme při 175 °C dozlatova, dochutíme celerovou solí. Celer nakrájíme na kostky, pečeme 30 minut při 180 °C, pak pomalu sušíme 12 hodin při 65 °C, rozmixujeme a promícháme se solí. 

Koji (vyrobené nebo zakoupené) necháme infuzovat do slunečnicového oleje, který poté přecedíme a rozmixujeme s blanšírovaným estragonem. 

Chřest blanšírujeme a opékáme na přepuštěném másle, které jsme si připravili dříve. 

Nakonec si naložíme žloutek do směsi soli a cukru na 24–48 hodin, sušíme jej 6 hodin při 65 °C, krájíme na tenké plátky.

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb. Více informací

Povolit vše
Odmítnout vše
Vlastní

Vlastní nastavení cookies