Poznávejte s Gault&Millau regiony České republiky nejen po gastronomické stránce.
Karlovarský kraj je nejzápadnějším koutem naší země. Oblast, která kombinuje postindustriální syrovost, ticho hlubokých lesů, lázeňskou eleganci a kulturní vyžití, ale také čelí výzvám v podobě sociálně vyloučených lokalit, absence univerzity nebo nedostatečné dopravní infrastruktury.
Protože Karlovy Vary už za tři týdny ožijí vyhlášeným filmovým festivalem, který je po Benátkách druhý nejstarší svého druhu v Evropě, je jasné, že se v článku zaměříme především na krajské město a jeho okolí.
Zkraje je potřeba konstatovat, že cesta do Karlových Varů od Prahy mnoho gastronomických zastávek nenabízí. Kousek za hlavním městem ale můžete sjet z dálnice D6 exitem 12 buď na sever, nebo na jih. V první variantě po chvilce přijedete na kladenské předměstí do Velkého Přítočna, kde v nízkém domku u hlavní silnice funguje Café & Bistro Při Točně. Vychutnáte si tady oku i chuťovým pohárkům lahodící brunche, obědové polévky, saláty, kávu či dezerty.
Jižní odbočka vás zase zavede do restaurace Vila Botanika, která se nachází ve stejnojmenném golfovém resortu. Romantický nádech zajížďky podtrhne malebné prostředí okraje křivoklátských lesů, zdvořilý personál restaurace zase doporučí místní specialitu, kterou jsou steaky a další pokrmy z podomácku stařeného masa. Doporučujeme mozzarellu di bufala s konfitovanými rajčaty, flank steak, rump steak a grilovanou zeleninu.
Karlovarská ikona? Pupp diktuje
Gastronomickou dominantou Karlových Varů je bezesporu Grandhotel Pupp. Jeho členitá silueta na konci lázeňské promenády podél říčky Teplé láká k bližšímu prozkoumání jako magnet přitahující pozornost historií, reprezentativností a nevyřčenou, ale hmatatelnou výjimečností.
V rozlehlé budově hotelu, jenž je mimo jiné držitelem několika ocenění Amazing Places, se můžete najíst ve dvou restauracích. Obě mají téměř totožné menu a obě si pro letošek od inspektorů Gault&Millau vysloužily nadstandardní hodnocení 13/20, tedy dvě čepice. Dejte si pozor na doporučený dress code úrovně smart casual – šortky, sportovní obuv nebo mikina s kapucí se do takřka palácového modro-bílo-zlatého interiéru příliš nehodí.
Ano, prostředí Grandrestaurantu i Malé Dvorany jsou vznešená. Kocháte se historickými sály, neobarokní výzdobou, majestátním křišťálovým lustrem nebo velkoformátovými fotografiemi filmových hvězd, které v hotelu bydlely, a těšíte se při tom na dobré jídlo.
Inspektoři z menu obou restaurací vyzdvihují třeba glazovanou čekanku s červenou řepou, šlehaným kozím sýrem a piniovými oříšky, hovězí carpaccio s intenzivní chřestovou emulzí a sladkou cibulovou marmeládou, ballotine z kuřete s liškami, svíčkovou na smetaně a pudinkový koláč s borůvkovou omáčkou.
Neměli byste vynechat ani originální dort Pupp, jehož receptura se s mírnými inovacemi předává mezi generacemi cukrářů od 18. století. V současnosti má tento dezert podobu vláčného světlého piškotu s kokosem, mandlovou moukou a pomerančovou kůrou doplněného meruňkovou marmeládou a polevou z hořké čokolády. Harmonii chutí podtrhuje vanilková šlehačka s meruňkovým kaviárem.
Pokud si po znamenité večeři rádi vychutnáte nevšední koktejl, pak ani nemusíte opouštět prostory Puppu. Zdejší Becher’s Bar totiž patří mezi nejlepší bary v Česku. Usedněte do koženého křesla a nechte si barmanem oděným do bílého saka namíchat drink z menu inspirovaného životními „poprvé“. Jak asi chutná první pusa, první lego, první koupání v moři nebo první výplata v tekuté podobě? Jinde než v Becher’s Baru to nezjistíte. Navíc je to doslova jen pár dnů, co v Becher’s Baru otevřeli nový koktejlový podnik nazvaný Splendid. Dostanete se do něj pouze na rezervaci, a to ještě musíte najít jeho utajený vchod. Menu i atmosféra odkazuje na bondovku Casino Royale, jejíž slavné scény se natáčely přímo uvnitř Puppu.
Francie, Londýn a výběrová káva
A pojďme dál! Hned naproti Puppu přes řeku stojí hotel Embassy a v něm restaurace se silně historizujícím interiérem. Hosté se zde usadí v jedné ze čtyř jizeb. Holandskou zdobí vyřezávané hodiny a nástěnná malba, havraní je zařízena ve stylu chebského lidového stavitelství, ze stěn sokolího hnízda vyrůstají reliéfy větví a dračí jeskyně je původní konírnou dekorovanou obrazy, železnými stojany i trůnem s rytířskými a dračími výjevy.
Kuchyně čerpá z lokálních receptů a pokrmy vznikají z kvalitních surovin, což se odráží v jejich chuti. V menu najdete pečenou kachnu, řízek, pstruha i úhoře, plněné sladké knedlíky nebo smažená jablíčka. Za zkoušku stojí pikantní cuketový tatarák, vynikající steak ze svíčkové i horké jahody v karamelu se zeleným pepřem.
Pro milovníky francouzské kuchyně je v Karlových Varech povinnou zastávkou a bez přehánění nezapomenutelným zážitkem podnik Le Marché. Zvláště malebná zahrádka ve stínu palem na břehu řeky je jako stvořená pro romantickou večeři nebo rodinnou oslavu. Menu šéfkuchaře Jana Krajče se může měnit každý den, což znamená, že i při častých návštěvách budete vždy mile překvapeni novými pokrmy. Očekávejte lanýže, teriny, rillettes, foie gras i čerstvé ústřice.
Inspektoři Gault&Millau, kteří restauraci Le Marché udělili dvě čepice, doporučují pěkně prezentované rillettes z vepřových nožiček, dále hovězí filet s lehoučkými lanýžovými gnocchi a lanýži na vynikající champagne sauce a jako dezert domácí jahodový sorbet.
Na opačné straně centra města v blízkosti Alžbětiných lázní na vás dýchne duch staré Anglie, a to uvnitř restaurace Charleston. Tenhle tanec byl v Evropě populární především na přelomu 20. a 30. let minulého století a přesně do této doby architekti zasadili zakázkové vybavení podniku vyrobené přímo v Londýně. Kuchaři se zaměřují zejména na steaky. Inspektoři Gault&Millau ohodnotili Charleston na jednu čepici a doporučují měkké a šťavnaté jehněčí kolínko, carpaccio a steak z vepřové pečeně duroc.
Nedaleko od sebe se pak nachází dvě snídaňové kavárny, jejichž dopolední nabídku detailněji neprozkoumat by bylo velkým hříchem. Lékárna by City Roasters i PINKIEZ espresso bar se zaměřují na výběrovou kávu a sladké i slané snídaně. Dáte si avo toast, míchaná vejce na chlebu nebo snad řemeslný loupáček?
Pro fancy oběd pak upalujte do Fresh Bistra, které disponuje stálou nabídkou burgerů a tortill, ale i rozmanitým denním menu. Pochutnáte si na masových roládách, salátech, buchtičkách s krémem, rýži s kari nebo trhaném mase.
Do lesů za výhledem
Co když se ve Varech přesytíte jídlem, filmem i lázeňským leskem? Získejte nadhled! Nejlépe tak, že si vyšlápnete do kopců skýtajících ikonické výhledy na město i do širého okolí. U staleté rozhledny Diana stojí také motýlí farma a minizoo, a pokud vám nohy neslouží, dostanete se k ní kromě lesních cest také historickou lanovkou z centra města. Vyhlídka Jelení skok vám zprostředkuje snad nejromantičtější záběr města a jako bonus přidá sochu kamzíka z poloviny 19. století, která je jedním z karlovarských symbolů. Do třetice jmenujme Goethovu vyhlídku, k níž vede tříkilometrová naučná trasa. Různých stezek, altánků nebo pozoruhodných skalisek ale nabízí zdejší krajina nespočet.
Milovníci muzeí pookřejí v expozici sklárny Moser nebo při prohlídce muzea Becherovky, která samozřejmě končí degustací. Muzeum minerální vody Mattoni se pak nachází kousek od Karlových Varů – v sousedství výrobního závodu v Kyselce. Jen pár set metrů od něj, v pěkném parkovém prostředí, se můžete občerstvit u dřevěného food trucku Café Duha, jehož specialitou je sekaná v housce.
Skutečný historický unikát se ukrývá půlhodinku jízdy z Varů. Na zámku v Bečově nad Teplou vystavují relikviář svatého Maura, dechberoucí umělecké dílo z počátku 13. století. Podle odborníků je zlatem, stříbrem i drahokamy vykládaná schránka s lidskými ostatky po korunovačních klenotech druhou nejcennější památkou na českém území.
A jaký by to byl výlet bez návštěvy hradu? I ten na Karlovarsku mají, a to pořádný – starobylý Loket s expozicí útrpného práva nebo vystaveným meteoritem nalezeným pravděpodobně již v 15. století.
Nejnáročnější kuchařská soutěž ve Varech
Ano, i tuhle gastronomickou dimenzi letošní Karlovy Vary nabízejí. Už za několik dnů bude Grandhotel Pupp hostit české národní kolo Bocuse d’Or, nejprestižnější a zároveň nejnáročnější kuchařskou soutěž světa.
Trojici účastníků do národního kola vybrala akademie složená z renomovaných českých šéfkuchařů. Soutěžící musí spolu se svými týmy před zraky diváků během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy dle zadání. Technická porota a mezinárodní degustační porota budou hodnotit především chuť, prezentaci a originalitu pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistotu pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.
O prestižní titul 30. června zabojují Vojtěch Petržela, Dominik Unčovský a Štěpán Zouzal.