Voda, samá voda... Ne nadarmo se okolí jihočeské Třeboně říká „Krajina dvojího nebe“ – už po několik staletí její povrch pokrývají stovky rybníků zrcadlících oblohu zpět kamsi k výšinám. Nekonečné vodní radovánky, starobylé aleje poskytující stinné útočiště před poledním sluncem, vůně rybích specialit na zahrádkách restaurací i historické památky, to je ten správný letní vibe, který člověk nalezne právě na jihu Čech.
Cesta kolem Světa
Rybníkářství má v regionu silnou tradici vrcholící v 16. století, kdy zde vodní plochy projektoval a nechával stavit rožmberský regent Jakub Krčín. Jeho dílem je vůbec největší (jiho)český rybník Rožmberk, ale třeba i sedmý největší Svět, jenž tvoří jižní hranici třeboňské městské zástavby.
Zřejmě pouze zde se můžete vydat na cestu kolem Světa pěšky. Naučná stezka je dlouhá 12 kilometrů, zabere tedy pár hodin chůze, a díky ní se seznámíte s historií tohoto proslulého rybníku. Po zbytek dne se pak vybízí relaxovat na některé z pláží Světa nebo třeba ještě navštívit impozantní novogotickou hrobku rodu Schwarzenbergů s balzamovanými těly příslušníků této dynastie v 26 rakvích.
Pokud se do Třeboně vydáte v polovině července, nenechte si ujít historické slavnosti Jakuba Krčína. Letos připadají na pátek 18. a sobotu 19. července. Uvidíte šermířské souboje, středověké i renesanční tance, kejklíře, sokolníky nebo závěrečný noční loučový průvod.
Až vás přepadne hlad, dejte šanci rybám. Na menu je nabízí spousta restaurací chlubících se jejich čerstvostí a místním původem. V čele tohoto pelotonu jede dnes již legendární restaurace Šupina, inspektory Gault&Millau pro letošek ohodnocená 14 body z 20 a tedy dvěma čepicemi. Stojí v úzké uličce starého města poblíž novohradské brány, ve stínu hradeb, které ji oddělují od hráze Světa.
Usaďte se na zastřešenou terasu nebo do komorního interiéru s boxy oddělenými dřevěnými přepážkami a s rybářskými sítěmi. Právě tady vznikly originální kapří hranolky připravované z kapřího filetu a směsi koření podle tajné rodinné receptury. Vychutnáte si je buď jako předkrm s teplou houbovo-koprovou omáčkou, nebo ve formě hlavního chodu se salátem.
Z menu nabízejícího stálou i týdenní nabídku také doporučujeme uzeného úhoře s rajčaty, jehož delikátní chuť doplňuje koprová omáčka, dále marinovaného sivena s bylinkovou panna cottou a chipsem nebo sumce velkého servírovaného na opečené kapustě s jemnou brynzovou omáčkou a bramborovými šiškami.
Šupina je zkrátka must-visit pro všechny milovníky rybích specialit. I ty se vám ale mohou zajíst. V takovém případě existuje v Třeboni alternativa, a sice restaurace Vratislavský dům. V designovém interiéru plném dřeva podává tým šéfkuchaře Petra Němce sezonní menu zaměřené na českou kuchyni v moderním pojetí, lokální suroviny a maso stařené suchým zráním.
Inspektoři Gault&Millau doporučují chuťově vyváženou a jemnou jihočeskou kulajdu s liškami, vejcem a čerstvým koprem, dále křehký hovězí krk s bramborovou kaší a nakládanou zeleninou, kde se lahodně kombinují a propojují všechny chutě. Jako dezert švestkový knedlík s povidly, švestkami a skořicovou zmrzlinou.
Taktéž na poctivou českou kuchyni, ale i na fast food nebo zákusky, se pak orientují v bistru Dílna. Vaří se tady z kvalitních surovin a rodiče potěší i menší dětské hřiště.
Jihočeský Windsor
Příznivci pohádkové romantiky by neměli při toulkách jižními Čechami opomenout zámek Hluboká nad Vltavou, jenž patří k nejatraktivnějším památkám naší země a mnozí jej nazývají nejkrásnějším českým zámkem.
Vzorem romantizující přestavby schwarzenberského sídla v polovině 19. století se stal slavný anglický Windsor. Úchvatné jsou reprezentativní sály vykládané dřevem a zdobené obrazy malířských mistrů evropského formátu, sbírky stříbra a gobelínů i expozice zámecké kuchyně. Jižní Čechy fanouškům zámků nabízí opravdu široký výběr. Za všechny jmenujme renesanční Kratochvíli s charakteristickým obdélníkovým vodním příkopem nebo Červenou Lhotu stojící na ostrůvku uvnitř zámeckého jezírka.
Cestou z Hluboké do Českých Budějovic se lze zastavit na vykoupání u druhého největšího českého rybníku Bezdrevu. V krajském městě pak stojí za návštěvu hned několik gastronomických podniků.
Restaurace Brio se nachází poblíž historického centra a hostům nabízí stálice na pomezí české, italské a francouzské kuchyně: hovězí vývar, těstoviny, hovězí líčka na červeném víně s bramborovým pyré a marinovanou kořenovou zeleninou i dokonale připravenou panna cottu.
Chutné bistro-zážitky si pak dopřejete v trojici provozů zařazených do Gault&Millau kategorie Pop. Bouda Burgers je burgrárnou, která se pyšní neobvyklou specialitou – burgerovým dortem na objednávku o hmotnosti půldruhého kilogramu, ale také výběrem několika variant mac and cheese nebo pinsy, římské alternativy k pizze.
Kousek staré dobré Anglie přináší do Budějovic bistro kavárna Born in London. Pochutnáte si na vejcích, burgeru, porridge, omeletách, polévce, fish and chips, ganoush, čedaru, hummusu i trhaném mase. Přečtete si k tomu Timesy nebo The Guardian, a nechybí ani odpolední čaj o páté se sendviči a čajovým pečivem.
Bistro Na lžíci vzdálené pár desítek metrů od slavné Černé věže nabízí denní menu o třech hlavních chodech včetně jejich vegetariánských, bezlepkových a bezlaktózových variant. Samozřejmostí je zde i výběrová káva, stejně jako třeba ve vyhlášeném cafe baru Café Datel. A pokud se v centru Budějovic zdržíte až do pozdějších hodin, rozhodně stojí za to stavit se na lahodný drink do Poetic Cocktail Baru Žlutá Ponorka.
Zelňačka s ibérico škvarky
Byla by škoda opustit region a nepodívat se do Českého Krumlova, který je od roku 1992 památkou UNESCO. Ano, v sezoně tady často nebývá k hnutí, vždyť ročně se sem vypraví na milion turistů. Ale zvláště první návštěva tohoto historického městečka bývá vpravdě magická – tak zachovalý starodávný duch místa je opravdovým unikátem. Malebnost středověkých uliček klikatících se uvnitř meandru řeky Vltavy nelze dost dobře popsat slovy, ta se musí zažít.
I tady se dá velmi dobře najíst. „Dvoučepicová“ restaurace Le Jardin v hotelu Bellevue vyniká vkusným, noblesním prostředím. Z menu naši inspektoři doporučují vyzkoušet originální pojetí klasické zelňačky obohacené o ibérico škvarky, smažené kysané zelí, bramborový crumble a prach z fermentovaného zelí. Tato tradičně zimní polévka má svěží letní nádech a překvapuje svou inovativností. Dále také dokonale upravený květák podávaný s demi-glace z jablek a řapíkatého celeru, crumble z parmazánu, chimichurri a hořčičným kaviárem, když se tento pokrm řadí na první příčky nejlepších vegetariánských jídel.
Restaurační stálicí historického jádra Českého Krumlova je i Papa’s Living Restaurant. Podnik se záměrně vyhýbá moderním gastronomickým trendům a změnám. Nabídka zahrnuje typickou českou kuchyni, čerstvou pastu, steaky a pizzu. Doporučujeme hovězí žebra na černém pivu, pizzu Margherita a filé z candáta na rajčatovém rizotu.