Citronový sorbet s medem a kořením

Citronový sorbet s medem a kořením

Recepty

10. července 2025

Když letní vedra nenechávají nikoho v klidu a touha po něčem ledovém roste, je domácí sorbet přesně to pravé. Jakub Gavor z vyhlášené brněnské zmrzlinárny Ještě Jednu se s námi podělil o svůj recept na citronový sorbet s medem, který si zvládnete připravit i doma.

Ingredience:

210 g citronové šťávy
kůra z 1 citronu
490 g vody
244 g cukru
61 g medu
1 g koření (dle výběru) nebo 10 g bylinek (dle výběru)
3 g stabilizátoru (není nutný, ale zlepší texturu) – nejvhodnější je guma guar, guma tara nebo karubin (lze kombinovat)

Nejprve omyjeme citrony, z jednoho z nich nastrouháme kůru a vymačkáme 210 g šťávy. V misce smícháme cukr, koření a stabilizátor. Vodu zahřejeme na cca 60 °C, rozmícháme v ní suchou směs a necháme vychladnout na 6 °C. Přidáme citronovou šťávu s kůrou a necháme alespoň 5 h odpočívat v lednici.

V ideálním případě směs vymrazíme v domácím zmrzlinovém stroji (aktivním či pasivním) – výroba trvá 20–40 min. Pokud zmrzlinový stroj nemáte, nalijte základ do uzavíratelné krabičky a po 30minutových intervalech ho metlou nebo vidličkou „rozbijte“, opakujte, dokud to půjde. Alternativně můžete vyzkoušet solankovou metodu – na YouTube najdete podrobný návod.

Recept lze použít i pro nanuky: citron nahraďte limetou, bergamotem nebo yuzu, vynechte stabilizátor a do suché směsi přidejte 20 g inulinu v prášku.

Nastavení ukládaní cookies

Používáme cookies k personalizaci obsahu a reklam, k umožnění funkcionalit sociálních sítí a k analýze provozu webových stránek. Informace o provozu a užívání webových stránek Vámi jsou sdíleny s našimi sociálními sítěmi, reklamními a analytickými partnery, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které o Vás sesbírali při užívání jejich služeb. Více informací

Povolit vše
Odmítnout vše
Vlastní

Vlastní nastavení cookies