Když letní vedra nenechávají nikoho v klidu a touha po něčem ledovém roste, je domácí sorbet přesně to pravé. Jakub Gavor z vyhlášené brněnské zmrzlinárny Ještě Jednu se s námi podělil o svůj recept na citronový sorbet s medem, který si zvládnete připravit i doma.
Ingredience:
210 g citronové šťávy
kůra z 1 citronu
490 g vody
244 g cukru
61 g medu
1 g koření (dle výběru) nebo 10 g bylinek (dle výběru)
3 g stabilizátoru (není nutný, ale zlepší texturu) – nejvhodnější je guma guar, guma tara nebo karubin (lze kombinovat)
Nejprve omyjeme citrony, z jednoho z nich nastrouháme kůru a vymačkáme 210 g šťávy. V misce smícháme cukr, koření a stabilizátor. Vodu zahřejeme na cca 60 °C, rozmícháme v ní suchou směs a necháme vychladnout na 6 °C. Přidáme citronovou šťávu s kůrou a necháme alespoň 5 h odpočívat v lednici.
V ideálním případě směs vymrazíme v domácím zmrzlinovém stroji (aktivním či pasivním) – výroba trvá 20–40 min. Pokud zmrzlinový stroj nemáte, nalijte základ do uzavíratelné krabičky a po 30minutových intervalech ho metlou nebo vidličkou „rozbijte“, opakujte, dokud to půjde. Alternativně můžete vyzkoušet solankovou metodu – na YouTube najdete podrobný návod.
Recept lze použít i pro nanuky: citron nahraďte limetou, bergamotem nebo yuzu, vynechte stabilizátor a do suché směsi přidejte 20 g inulinu v prášku.